previous arrow
next arrow
Full screenExit full screen
Slider

Specyfikacja


projektu

  • Klient

    Prywatny

  • Lokalizacja

    Kraków

  • Realizacja

    2010

  • Powierzchnia

    500 m2

Wzgórza Krzesławickie, dzielnica północno – wschodniej części Krakowa, stały się lokalizacją projektu rezydencji, będącej, z uwagi na swoje umiejscowienie, obiektem wymagającym szczególnych rozwiązań projektowych. Widokowa działka przeznaczona pod projekt rezydencji położona jest w strefie bezpośredniego narażenia na zwiększone natężenie hałasu, co w oczywisty sposób wymusiło zastosowanie rozwiązań ograniczających jego wpływ na jakość życia użytkowników obiektu.

Kierunek południowo – wschodni, z którego rozciąga się najatrakcyjniejszy widok na panoramę Krakowa jest zarazem źródłem uciążliwego sąsiedztwa linii kolejowej oraz ciągu komunikacyjnego o stosunkowo dużym natężeniu ruchu samochodowego. Wpłynęło to na całokształt projektu, który zarówno swoimi rozwiązaniami funkcjonalnymi, jak i bryłą przeciwstawia się negatywnym oddziaływaniom zewnętrznym. Początkową ideą stało się dążenie do rozłożenie wszystkich stref funkcjonalnych w jednej kondygnacji.

Tak też podstawowa powierzchnia użytkowa licząca około 500 mzostała rozplanowana w parterze rezydencji, wokół dziedzińca z basenem. Część dzienna z ogrodem zimowym osłania akustycznie dziedziniec od strony widokowej, ale równocześnie uciążliwej. Część nocna zlokalizowana jest po „cichej” stronie dziedzińca. Funkcja garaży i pomieszczeń pomocniczych zlokalizowane zostały na poziomie -1.

Dodatkowo całą kubaturę domu wpasowano w teren tworzący naturalną formację skarpy, dodając obiektowi oryginalnych walorów kompozycyjnych. Przewidziano również wytworzenie dodatkowej bariery w postaci nasypu, który, tworząc przedpole rezydencji, stanie się pierwszą w kolejności barierą.

Jednak najbardziej charakterystycznym elementem budynku, którego funkcja ściśle wiąże się z ochroną przed agresją dźwięku, jest szklany ekran akustyczny. Wkomponowany w bryłę domu, zaprojektowany z dbałością względy estetyczne, stanowiący symbol całości założenia projektowego. Jego lokalizacja, przypada na kierunek pokrywający się z otwarciem widokowym.

tel: +48 12 429 71 39
studio@apa.pl

30-252 Kraków
ul. Herzoga 5